Hoe kan chaos energie helpen helen?

Chaos energie, de energie van chaos. Nee het is geen rommeltje. En het gaat ook niet om de drukte in het hoofd die vaak bij chaos komt kijken. Ook heb ik helemaal niet over de ‘negatieve’ kant van chaos. Want het kan alleen negatief zijn als je er op die manier, dus negatief, naar kijkt.

Wat is chaos energie, wat doet het met je en wat kun je er allemaal uithalen? De antwoorden hierop wil ik graag met je delen. Want chaos energie is de begin, de eerste stap van elk healingsproces geweest in mijn leven. Maar ook de begin stap van het helingsproces van elk dier die ik behandel.

Wat is chaos energie?

Chaos energie is als de kunstenaar die een atelier vol met kleuren en doeken heeft staan. Tevens is chaos energie alles omvattend, het bevat alles wat er maar is in het universum. Voelbaar, niet voelbaar, zichtbaar, onzichtbaar, etc. Chaos correspondeert met de kleur zwart. Niet omdat zwart zo duister en donker is. Maar omdat zwart zo ontzettend veel pigment bevat dat de kleur niet meer te zien is.

Waarom is chaos energie de eerste stap van het helingsproces?

Chaos energie is het begin van heling. Ik kan het niet beter uitleggen als in mijn ervaring: Als ik een trauma doorleef kan ik mij alleen nog maar focussen op wat zichtbaar, tastbaar en zakelijk is. Al mijn hooggevoelige sensoren raken uitgeschakeld. Want op dat moment ben ik een spons die zo vol zit dat alles aan alle kanten eruit lekt. Maar ik kan het nergens kwijt. Mijn gevoel schakelt uit. Ik voel me verdoofd.

Overlevingsmodus

Dit verdoofde gevoel is de overlevingsmodus. Het primitieve deel van mijn hersenen schakelen mijn gevoeligheid uit om mij te beschermen. Mijn ego neemt het over, want zonder dit ego ben ik op dat moment een hoopje ellende. Niets meer maar wel heel veel minder. Ik kan dus nog functioneren in de belangrijkste functies. Op dit soort momenten weet ik dat ik voor eten moet zorgen voor mijn dieren en mijzelf. Dat rekeningen betaald moeten worden (ook niet altijd zo geweest). En slapen is het enigste wat nog te doen is op momenten dat het niet uitkomt.

Negatief of positief?

Is dit negatief? Nee. Ik voel me dan misschien niet happy, ik zit niet lekker in mijn vel op dat moment. Er is heel duidelijk iets mis. Maar ondanks dat wij dit bestempelen als jezelf negatief voelen: Is dit niet negatief. Zonder die ego kunnen we niet doorgaan, het is positief dat mijn brein, lichaam en ego mij helpen.

De eerste stap naar heling

Maar daarna moet er wel iets veranderen! Want wanneer je door krijgt dat het leven gewoon doorgaat… Dat je zelf gewoon door gaat. Dan is het moment aangebroken om te gaan verwerken. En dat doe je door eerst eens naar boven te halen wat je nou eigenlijk allemaal voelt. En hoe doe je dat? Door te herinneren wat je allemaal hebt meegemaakt. Wat is er nu eigenlijk allemaal echt gebeurt? En hoe voelde dat?

Nigredo

Voor mij werkt meditatie het beste. Om echt uit de diepste kelders van mijn geest herinneringen naar boven te halen. Herinneringen waardoor ik eindelijk kan voelen wat ik eigenlijk allemaal in een keer heb gevoelt. Maar wat teveel was. Nu mag alles er zijn. Dit is niet negatief, dit is positief. Het is een deel van mijzelf dat iets heeft meegemaakt waar ik op dat moment geen controle over had. En dat is oké, want hierna weet ik wat ik niet (meer) wel, waardoor ik leer wat ik wél wil. En zo ga ik beslissen. Maar dit eerste deel is het meest belangrijke. De nigredo fase uit alchemie: chaos, de zwarte fase.

De zwarte fase

Hierin kan rouw plaatsvinden. In deze fase, mag je boos zijn, verdrietig zijn, medelijden hebben met jezelf. Alle gevoelens van woede, angst, onzekerheid, wantrouwen, argwaan, verdriet, gemis mag er zijn. Maar ook je verloren voelen, in de steek gelaten voelen, en bij jezelf bedenken: “Hoe heb ik dit in hemels naam niet gezien?” “Waarom heb ik dit allemaal toegelaten?” Want er is zoveel gevoel vooral voor hooggevoelige mensen en dieren omdat wij een grotere zelfreflectie hebben.

Zelfliefde, zelfacceptatie en zelfzorg

In deze periode mag je jezelf voor het hoofd slaan. Hoe dom kon je zijn. Je mag krijsend huilen. Of net als ik je woede eruit gooien in fantasieën waar een tv serie van zou smullen. Want deze ‘schaduwzijden’ van jezelf mogen er zijn. Je kunt jezelf alleen maar écht accepteren als je ook deze kanten accepteert. Daarom wil ik er eens wat ‘licht’ op schijnen. Want je bent niet alleen maar licht en liefde. Je bent niet alleen maar zorg dragen voor jezelf en dan pas voor de ander. Dat wil je wel, maar dat ben je niet als mens. Daar is deze wereld niet voor gebouwd. En daar ben je ook niet voor geboren.

Licht en liefde

Albedo is de volgende fase. Daarin trouwen de mannelijke en vrouwelijke zijden binnen in jezelf. Doordat je het donkerte hebt kunnen accepteren in jezelf. Dat innerlijke kind mocht even stampen, schoppen, huilen, schreeuwen, bijten, krabben, alles. Maar nu is het tijd om dat innerlijke kind met jouw volwassen leven te herenigen. Om die donkere kant te zien als wat het is: chaos. Dit brengt jou zoveel wijsheid, zoveel begrip naar jezelf. Hoe ontzettend lief ben je voor jezelf als je AL jouw gevoelens toelaat. Is het niet de grootste zorg als we alle ruimte geven aan alle delen van het leven? Pas daarna kun je zien dat het donkerte licht brengt.

Dualiteit is eenheid

Want dan pas ga je zien wat je na zo’n trauma eigenlijk allemaal hebt gedaan en hoe knap dat is: Je bent doorgegaan. Jouw ego heeft jou gewoon op de been gehouden. Nog steeds heb jij de dingen gedaan die moesten. En je weet nu wat er allemaal in jou leeft. Nog belangrijker is dat al die zware gevoelens nu heel licht zijn geworden. Want ze mochten er zijn, je hebt ze niet geprobeerd te verdrinken in dat licht. Nee je hebt jouw innerlijk kind, innerlijke puber, innerlijke man en vrouw laten ‘zijn’. Nu pas kun je zien hoe mooi de wereld is. En door die diepe dal, die diepe gevoelens die je in licht en liefde niet kan vinden. Kun je juist nog dieper liefhebben.

Chaos energie is creatiekracht

Creëren klinkt zo mooi hè. We willen alles creëren. Er ontstaan ideeën door inspiratie. We vinden motivatie en de resultaten die we voor ons zien. Maar het chaos proces om die ideeën in een project te bouwen is vaak al wat zwaarder. Laat staan dat je als het ware die creatiekracht ook echt leven in moet blazen. Het wordt niet voor niks een bevalling genoemd. Creatiekracht is chaos, het is een bevalling. En het is hard werken, maar het is het waard.

De wereld is mooi

Chaos energie is mooi. Het is niet alleen de helingsproces, het is ook het creatieproces om een idee te manifesteren. Chaos kan al in inspiratie doorkomen. Maar wanneer je echt de ideeën uitwerkt tot plannen. Maar vooral die plannen met alle gevoelens toelaat te manifesteren. Dan pas weet je hoe mooi chaos is. Hoe mooi het is om te creëren. En waarom licht en liefde niet het enigste is.

Je leeft in dualiteit omdat dat de wens is van jouw ziel

Als licht en liefde het enigste zou zijn op deze aarde, dan hoeft moeder aarde niet te bestaan. Dan zou manifestatie direct zijn omdat alles energie zou zijn. En precies dat, is er al. Dat, is de plek van jouw ziel zonder dit lichaam, zonder dit leven. Jij bent geboren voor die chaos, je ziet alleen het mooie van het donkere nog niet omdat je denkt afgesloten te zijn van eenheid. Het punt is dat die eenheid binnenin jou zit zoals ook het universum. En zoals het universum de oorsprong is van alle chaos, ben jij dat ook. Omarm het als een kunstenaar. Koester het zoals dieren doen.


Heeft jouw dier ook een traumatische ervaring meegemaakt? Vermoed, voel denk jij dat er nog heel veel dwars zit? Of merk je misschien wel dat verdoofde gevoel op? Laat hier je nummer achter voor een gratis intake gesprek om te kijken wat ik voor jullie kan doen. Of vraag direct een reading aan om alles naar boven te halen wat nog niet verwerkt is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *