Kenmerken van hooggevoelige dieren

In deze blog wil ik je met de 10 kenmerken van hooggevoelige dieren kennis laten maken met het onderwerp. Zo gaan we de vergelijking van hooggevoelige mensen en hooggevoelige dieren. En uiteraard gaan we de 10 kenmerken behandelen. Vanuit mijn praktijk deel ik nog wat voorbeelden. Met deze informaties heb jij zelf het beste inzicht of jouw huisdier ook hooggevoelig is.

Overprikkeling bij hooggevoelige dieren

Hooggevoelige dieren zijn net als hooggevoelige mensen snel vermoeid van veel prikkels. Dit kan zich uiten in hyperactiviteit of in passiviteit. Prikkels kunnen zich buitenhuis, in huis en in de eigen belevingswereld plaatsvinden. Voorbeelden buitenhuis zijn: De markt bezoeken, strand bezoeken of drukte in de straat waar jullie wonen. Een voorbeeld van binnenhuis: Visite krijgen met verjaardagen, kinderen die uit huis gaan of zelf gestrest thuis komen van werk. Prikkels in de eigen belevingswereld zijn bijvoorbeeld: Niet kunnen omgaan met verandering, zichzelf wegcijferen of door onzekerheid zichzelf schuldig gaan voelen.

Lichamelijke overprikkeling

Overprikkeling bij hooggevoelige dieren kan net als bij mensen dus uit de omgeving komen zoals je net hebt kunnen lezen. Maar het kan ook iets geestelijks zijn wat we net ook hebben behandelt. Wat we nog niet hebben behandelt is een lichamelijke overprikkeling. Zo hebben veel hoogsensitieve dieren net als hoogsensitieve mensen last van allergieën. Hard water waarmee een hond of paard gewassen wordt kan al overprikkeling geven. Maar ook chemicaliën van bijvoorbeeld wasverzachter wat is gebruikt voor een deken of kussen. Voeding is tevens een belangrijke prikkel die kan resulteren in overprikkeling. Zo kunnen darmen overprikkeld raken of de maag.

Hoogsensitieve dieren kunnen dieper voelen

Hoogsensitiviteit bij dieren kan daarom net zo vervelend zijn als bij mensen. Toch brengt het ook hele mooie dingen met zich mee. De band tussen mens en dier is altijd al bijzonder geweest. Hoogsensitieve mensen hebben nog sneller een intense band met natuur en dieren dan niet hooggevoeligen. Echter, als een hooggevoelig mens en een hooggevoelig dier beide op een heel intens niveau de band aan gaan. Dan is dit vaak zo immens dat de meeste relaties niet te vergelijken zijn. Daarom kan het zijn dat zelfs partners jaloers kunnen worden op de huisdier.

De voornaamste 10 kenmerken van hooggevoelige dieren

  • Hooggevoelige dieren raken snel overprikkeld. Hierdoor kan een dier juist hyperactief of juist passief worden. Wat bij mensen ook wel eens als een aspect vanuit de ADHD en Autistische spectrum wordt gezien.
  • Dieren met hooggevoeligheid hebben een hoog empathisch vermogen. De emotionele intelligentie, het grote inlevingsvermogen en inlevingsvermogen is enorm. Dit brengt vaak tot uiting dat deze hoogsensitieve dieren meer om anderen geven als om zichzelf.
  • Net als veel hooggevoelige personen, hebben veel hooggevoelige dieren een laag zelfbeeld. Dit komt vaak door onzekerheid en resulteert in weinig zelfvertrouwen. Wanneer de opvoeding dan met harde hand gaat kan dit ernstig mis gaan. Ook een opvoeding waar geen ondersteuning is, kan het samenleven met zo’n hooggevoelig dier zeer moeilijk maken.
  • Hoogsensitieve dieren hebben vaak traumatische levensgebeurtenissen moeten doorstaan. Waardoor zij zelfacceptatie, zelfzorg en zelfliefde niet hebben leren kennen of hebben afgeleerd. Ook dit kan een reden zijn voor onzekerheid.
  • Hooggevoeligen zijn vaak paranormaal begaafd ongeacht of we het over mens of dier hebben. (Vanaf nu noem ik het maar even zo ‘hsp’: high sensitive persons, of high sensitive pets) Vele hsp’ers hebben een sterke intuïtie en luisteren hier ook naar. Vooral omdat dieren ook een krachtige instinct hebben, zijn paranormale gaven bij dieren helemaal niet zo gek.
  • Hs dieren zijn spiritueel. Siritualiteit zit letterlijk in een deel van onze hersenen, en ja dieren hebben dit hersendeel ook. Het is het ervaren van gevoelens, inzichten, en alles vanuit onze binnenwereld wat niet in onze fysieke wereld tastbaar of fysiek zichtbaar is. Een gevoeligheid voor het ‘onzichtbare’ is daarom nauw verbonden met paranormale gaven.
  • Hsp’ers hebben vaak een gevoelige huid. Ze zijn niet alleen geestelijk en spiritueel snel overprikkeld van hun omgeving. Zij kunnen dus ook lichamelijk snel overprikkeld raken door hun omgeving. Denk aan schoonmaakmiddelen, voeding, wasmiddelen, enzovoorts.
  • Dieren die hooggevoelig zijn hebben vaak ook nóg gevoeligere zintuigen. Zo kan een hs dier teveel prikkels binnen krijgen vanwege geluid, licht, geur, smaak en aanraking. Waar de ene hond lekker een geurspoor volgt, raakt de ander té opgewonden of passief bijvoorbeeld.
  • De band tussen hooggevoelige dieren, of tussen hs dieren en (hs) mensen is intenser. Dit hoor ik ontzettend vaak terug in mijn consulten: “Ik heb veel honden gehad, maar deze hond, ik kan het niet omschrijven. De band is gewoon zoveel hechter ook al houd ik van ze allemaal. Dat is het niet.” Deze dieren gaan de band met hun mensen en met hun huisgenoten dieper aan. Omdat een hooggevoelig mens of dier ook veel diepgaandere gevoelens hebben.
  • Veel hsp’ers, mens en dier zijn heel wijs. We noemen ze ook wel eens oude zielen. Wijsheid bij dieren komt voornamelijk uit in hoe ze ons spiegelen. Maar ook hoe snel ze leren. Of hoe ze dingen al weten die ze eigenlijk nog nooit hebben geleerd. Alsof ze al een leven gehad hebben en daar nog veel van weten.

Hoogsensitiviteit bij dieren

Omdat elk dier uniek is, net als jij uniek bent als mens: Hoeft een hooggevoelig dier niet alle punten aan te strepen die hier staan aangegeven. Hoogsensitiviteit is geen zwart/wit vlak, het is eerder een grijs gebied met vele nuances. Omdat het lichaam anders is net als de ziel en de geest zal ook de hooggevoeligheid anders zijn. Het is per vlak (lichamelijk, emotioneel, geestelijk, spiritueel en energetisch) een gradatie en kan zich in vele vormen uiten. In dit blog lees je de symptomen van de kenmerken van hooggevoelige dieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *