Narcistisch misbruik en hooggevoelige dieren

Narcistisch misbruik is voor hooggevoelige dieren ook traumatisch. Op het moment dat deze blog in mij op komt luister ik naar ‘long way to happy‘ van Pink. En wat zij zingt is heel mooi verwoord wat narcisitisch misbruik teweeg brengt bij hooggevoelige dieren en mensen.

Een stuk van het refrein vrij vertaald:

  • “Er zal heel veel voor nodig zijn om vol te houden.”
  • “Het zal een lange tijd nodig hebben om vrolijk te zijn.”
  • “Achtergelaten in de stukken waar je mij in hebt gebroken.”
  • “Nu moet ik blijven rollen als een steen.”

Er zal veel voor nodig zijn om vol te houden

Dit is een zin die bij mij insloeg als een bom. Ik had mijn hondje Ruby, mijn katjes Jade en Moon en we zaten allemaal in dezelfde ‘bad feeling’. En toch waren we ook enorm alleen. Het ergste is om je diertjes net als jij te zien lijden. En het enigste wat je daaraan kan doen is echt vechten om vol te houden voor hun. Want dieren spiegelen. Dus het enigste wat ik kon doen: Was voor mijzelf doen, wat ik wilde dat mijn dieren zouden doen voor zichzelf. En dat werkt.

Hooggevoelige dieren en isolement door narcistisch misbruik

Niet alleen de (hooggevoelige) mens raakt in isolement door narcistisch misbruik. Maar hooggevoelige dieren net zo. Niet alleen doordat ze hun mensen spiegelen. Juist ook omdat zij nergens meer mee naartoe gaan. En soms omdat ze zelfs apart worden gezet. Of de situatie zo wordt gemanipuleerd dat zij niet mee kunnen. Ik mag daarom ook hopen dat als je dit leest en in zo’n rot situatie zit: Dat je met alles wat je nog in je hebt juist met jouw dieren leuke dingen gaat doen.

Want zij zijn nog de enigste die je hebt voor jouw gevoel. En weet je, zo voelen zij het ook. Zij zijn niet alleen jouw hele wereld, dat ben jij ook voor hen. Hoe naar het ook allemaal is en klinkt, dit is waar je alle kracht uit kunt putten. Omdat er nog steeds liefde is in alle gebroken en verstrooide delen van jezelf. Namelijk de liefde voor jouw dieren en de liefde van jouw dieren voor jou.

Hooggevoelige dieren en depressie n.a.v. narcistisch misbruik

Wat ik helaas zelf dus ook heb moeten ervaren is dat niet alleen de mens depressief kan raken. Mijn hondje werd ook depressief op hetzelfde moment. (Hoezo spiegel?) Jade was alleen maar lief. En Moon vluchtte letterlijk ons kamertje uit. Ieder dier gaat hier anders mee om. Maar uiteindelijk kreeg Moon een depressie en is letterlijk weggerend na nog een trauma. Ze is weer terug gekomen en we hebben alles kunnen oplossen. Jade was de laatste die na 2 en half jaar weg te zijn, eindelijk haar depressie kon uiten. Dit kwam in gedragsproblemen naar buiten. Maar ook in lichamelijke klachten.

De nasleep van narcistisch misbruik voor hooggevoelige dieren

Die nasleep is niet alleen voor de hooggevoelige mens langdurig. Ik kan na 3 jaar soms nog steeds huilen om mijn hondje: Ze kwam eindelijk weer in een fijne flow. Eindelijk kon ze weer van de zon genieten. Wandelingen waren weer leuk. Want we hadden ons eigen stekkie en het was echt mijn diertjes en ik. Toen kwam die hete 38 graden zomer en dat was haar helaas teveel geworden. Nu wonen we echt lekker bij mijn wederhelft en dat heeft ze dus niet mee kunnen maken. Ze is nooit meer intens gelukkig geweest. Wel blij en vrolijk, maar je wilt zoveel meer voor je furrykids.

Helen van narcistisch misbruik is een transformatieproces

Wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat dieren niet meteen geheeld zijn als je ze uit die situatie haalt. Ook zij dienen net als jij echt bij te komen en te helen. Dat is een hele transformatie proces.

Lichamelijke klachten na narcistisch misbruik bij hooggevoelige dieren

Als ik door muziek meegevoerd wordt naar die tijden, voel ik letterlijk weer hartkloppingen. Nu voelt dat heel vreemd en vervelend. Toen was het normaal. Want dat is wat er met narcistisch misbruik gebeurt bij mens én dier: Je zit continu in overlevingsmodus. Zelfs als je slaapt ben je alert. En slapen is al uitzonderlijk. Ook al lijken sommige dieren door depressie nog meer te slapen. Let maar eens op hoe ongelooflijk licht zij slapen of hoeveel zij dromen. Het zijn geen rustgevende nachten. Het is een voortdurende stress. Adrenaline komt meerdere keren per dag om de hoek kijken. Cortisol heeft niet eens tijd om af te bouwen.

Lichamelijke transformatie na narcistisch misbruik bij hooggevoelige dieren en mensen

Wat denk je wat dat met een lichaam doet? Ik heb er ‘onverklaarbare’ pijnklachten aan over gehouden: fibromyalgie. Dat is overigens al aan de beterende hand. Jade heeft er schildklierklachten en vlooienallergie van gehad. Dat is gelukkig alweer over. Alleen heeft dat veel Bach bloesems, gesprekken, verwerken, en healingen nodig gehad.

Trauma van narcistisch misbruik bij hooggevoelige dieren

Langdurige en/of zeer heftige stress op lichaam, geest, gevoel, energetisch lichaam of spiritualiteit is een trauma. Wat wij hebben meegemaakt was niet lichamelijk. Wel was het enorm emotioneel, geestelijk, energetisch en spiritueel traumatisch. Daarbij ging het om verborgen narcisme. En zelfs mijn diertjes voelde nog genegenheid voor hem. Dat maakt het nog moeilijker. Want je wordt niet alleen als mens op de meest gevoelige plekken gepakt. Ook dieren worden op dwaalsporen gezet. Gaslighting is met dieren misschien wat lastiger, maar het gebeurt echt.

Hooggevoelige dieren helen na narcistisch trauma

Wat ik al aangegeven heb: jouw dieren zijn jouw wereld. Dat is dus precies wat jij ook voor hun bent. De enigste houvast die je hebt zijn jouw dieren en dat ben jij voor jouw dieren. Zij zijn ook mijn reden geweest om gewoon mijn leven te gaan leiden. Leuke dingen te doen ook al waren Ruby en ik beiden depressief. We gingen er gewoon op uit. En met Jade deed ik ook alles wat een kat nodig heeft en meer. Moon was heel veel buiten. Dus zocht ik haar op, ook als ik met Ruby ging wandelen. Zo liepen we op een gegeven moment samen. We werden weer steeds wat vrolijker door domweg te doen. En toen gebeurde het dus dat de relatie uit ging, want dan is er geen houvast meer voor narcisme. Wij kwamen 7 maanden in een klein hokje en konden amper ergens heen. Toch bleven we leuke dingen doen.

Gedachtekracht de sleutel tot vrijheid

Zoals gedachtekracht voor hooggevoelige mensen heel belangrijk is. Zo kan een goede en krachtige mindset dieren ook echt helpen. Ik heb toen mijn laatste centjes uitgegeven aan een bewustzijnscoachingsprogramma. Je kan namelijk je eigen brein trainen. Ondanks de schulden, isolatie, het verdwijnen van gevoel en de desinteresse in het leven: Je kan je vrij voelen door je brein te trainen. Zo hebben wij 7 maanden gered.

Vrij voelen in gevangenschap

Ik begon me zelfs vrij te voelen in dat kleine hokje. Ruby kreeg zin om mee te gaan naar mijn moeder, intratuin, enz. Jade kreeg weer praatjes. Moon was vaker binnen bij ons en het ging goed. Jouw gedachten zijn 50% automatisch en 50% bewust. Ga bewust affirmeren over wie je bent, wat je van jezelf wilt vinden, wat je jezelf gunt, e.d. Zodat de automatische gedachten ook deze stroming meekrijgen. En vertel alles wat je wenst voor jezelf en jouw dieren ook aan jouw diertjes. Visualiseer hoe lekker je het gaat hebben in je eigen stekkie of wat je ook maar nodig hebt.

Contrast

Natuurlijk kwamen er veel tekenen van voorouders, overleden dierbaren en engelen. We waren zo goed op de juiste weg bezig. En toen stond ik eigenlijk ineens op straat. Gelukkig kon ik bij mijn moeder terecht maar ook dit was heel traumatisch gegaan. Dus dan ervaar je weer een terugval. Nu weet ik dat een terugval slechts een contrast is. Dit is gewoon een teken dat je nu écht, maar dan ook heel erg echt weet wat je niet wilt. Daarom weet je wat je wél wilt. Laat dit dan ook jouw vuurtje aanwakkeren. Want weet je, dan gaat dat vuurtje bij jouw dieren ook aan. Bij Ruby was dat ook het geval.

Automatische piloot

Wat Pink zingt “ik blijf deze weg naar beneden rollen” en “ik blijf rollen als een steen”. Je kunt op een gegeven niet anders als even op automatische piloot leven. Dit is de overlevingsmodus bij narcistisch misbruik bij dieren en mensen. Ze doen hun ding en dat is het dan ook. Als je uiteindelijk een plekje hebt waar je jezelf mag zijn. En waar je denkt eindelijk weer te kunnen gaan leven: Dan gebeurt er vaak niets anders als bijkomen. Samen moet je echt even rusten. Het lichaam moet weer gaan leren dat er geen stress meer is. Dit gebeurt niet vanzelf. Overigens is het ook niet gek als dit een jaar of nog langer duurt.

Ontstressen van hooggevoelige dieren na narcistisch misbruik

Het klinkt zo mooi, ontstressen. Alles wat jij en jouw dieren willen is ontspannen. Slapen gaat misschien uiteindelijk wel maar de stress blijft nog langer hangen. Nu kun je een dier moeilijk ademhalingsoefeningen laten doen, maar die kun jij wel. Net als het spinnen van katten heel rustgevend werkt. Werkt het voor hooggevoelige dieren rustgevend als wij mediteren of ademhalingsoefeningen doen. Het is soms even wennen voor beiden.

Helen van narcistisch misbruik voor hooggevoelige dieren.

Gebruik etherische oliën en edelstenen die aardend werken voor jouw dieren en jezelf. Om steeds meer te kunnen relaxen en los te laten. Na gedachtekracht is dit noodzaak. En ga zo gezond als mogelijk is leven met z’n allen. Zorg ervoor dat hond en kat premium vlees binnen krijgen. Geef er eventueel voedingssupplementen bij. Eet zelf veel groenten en fruit. Want het lichaam moet heel veel tekorten aanvullen na onwijs veel en langdurige stress. Vergeet ook niet dat dieren spiegelen. Dus wordt niet boos op jezelf als je nog steeds een ‘foggy mind’ hebt. Helen heeft tijd nodig.

De liefde van hooggevoelige dieren en narcistisch misbruik

Maar ondanks dit alles is het voor hooggevoelige mensen, maar vooral voor hooggevoelige dieren: Gelukkig een stuk makkelijker om weer lief te hebben. Want de eerste zin van het refrein: “Het gaat een lange tijd duren om te kunnen liefhebben.” Dat is iets wat hooggevoelige dieren net als hooggevoelige mensen eigenlijk automatisch doen. Dit is ook de reden waarom narcisten zich vaak aangetrokken voelen tot deze mensen en dieren. Zorg ervoor dat je jouw gevoelens niet laat verdoven. Blijf in jezelf duiken tot huilends toe. En dat zegt iemand die niet snel huilt. Laat staan ontroerd raakt. Behalve als het om mijn dieren gaat. Maar als jij wilt dat jouw dieren blijven voelen, dan moet jij dat zelf ook doen.

(Door het blijven graven diep in mijzelf. Kwam ik achter gevoelens waar ik geeneens weet van had. Ik was zelfs verliefd. Nu leven mijn diertjes en ik met mijn mirrorsoul of twinflame. Een band en een liefde die ik nog nooit heb gekend. Ik heb er überhaupt nooit in geloofd en ook niet van durven dromen. En dat met een mens! Haha.)

De helende reis door narcistisch trauma

Het is een lange lange weg zoals Pink meerdere keren herhaalt. Probeer te blijven voelen. Voor mij werkt het om mijn woede eruit te fietsen. Met heel veel moord scènes in mijn hoofd en snoeiharde muziek middels koptelefoon.. Ik had een heel CSI tv programma kunnen maken. Doe wat jij nodig hebt. Niet wat jou is aangeleerd. Het moet er uit want ik wil dat ook mijn dieren blijven voelen en hun gevoel kunnen uiten. Dit heeft ons heel veel geleerd en de banden nog hechter gemaakt. Jade wilde op haarzelf zijn. Moon wilde juist nog meer aandacht. Ik mocht voor de eerste keer in mijn leven echt flink boos zijn. Wat een opluchting. En wat een respect kregen we allemaal voor elkaar. Nu weten we wat we nodig hebben en kunnen we elkaar erin ondersteunen.

Het mooie van narcistisch misbruik bij hooggevoelige mensen en dieren

Wat ik ook zo mooi vind: Op een gegeven moment zingt Pink dat de ander niet hoeft te denken aan schuld of spijt. Maar dat ze juist dankjewel zegt. En het is een beetje hetzelfde als in het nummer van Christina Perri met ‘human’. Het is inderdaad een lange reis, maar t*ring wat wordt je krachtig van zo’n trauma. Dus ja dankjewel vanuit de grond van mijn hart. Wat Pink zingt: voor de slapeloze nachten en om mij te verscheuren. Want juist door dit soort dingen kan ik nog meer dieren helpen. Omdat deze healingsjourney mij nog meer kennis heeft gebracht van trauma, depressie en healingstechenieken maar ook het helen an sich. Mijn dieren zijn nu bestand tegen alles wat het leven te bieden heeft. Ik heb geen zorgen meer om ze. Zij ook niet om mij. We leven in vrijheid.

De kracht van hooggevoelige dieren

Ruby was een nieuwe ziel, een regenboogziel van een heel andere dimensie als wie ik ken. Het mooiste van Ruby was dat ze voor de eerste keer in haar hele leven ook haar eigen leven ging leiden. Ze had mij niet continu meer nodig wat ze eerder altijd had. Ik heb haar wel niet meer intens gelukkig kunnen maken. Maar ze had wel rust, tevredenheid en dankbaarheid gevonden.

Alles heeft een reden

En het volgende is iets waar we vaak niet aan willen geloven maar toch is het zo: Elke ziel is geboren en maakt dingen mee omdat de ziel hier zelf voor gekozen had. Want moeder aarde is dualistisch, polair, hoe je het ook noemen wilt. Niet omdat we die pijnen nou zo fijn vinden in dierlijk lijf. Maar omdat het de ziel zo ontzettend veel leert. Het heeft mijn dieren en mij nog meer bij elkaar gebracht. We zijn nog sterker geworden en we hebben geen angst meer om elkaar kwijt te raken. Ook durven we ons zoveel meer te uiten. En nemen we niets meer voor lief, het leven is zoveel mooier als je echt dankbaar kunt zijn. Gek genoeg kun je pas echt dankbaar zijn als je niets hebt gehad. Kun je pas echt intens blij zijn en genieten als depressie hebt gekend. Et cetera.

De narcist als zwarte engel

De narcist moet je vergeven. Want ook hij of zij is slechts een ziel. Een ziel die samen met jou de afspraak heeft gemaakt dat jij zo sterk gaat zijn dat je het aan kan. Zodat jij leert hoe je nog krachtiger in het leven kan staan. Om echt te kunnen gaan genieten van het leven. Dus de narcist is een ziel met een zwart pad en zal dit leven nooit zo mooi beleven als jij en jouw dieren.

De kracht na narcistisch misbruik van hooggevoelige dieren

In ons verhaal gaan Ruby en ik elkaar weerzien. Als dit alles helemaal opgelost is binnenin mij en daarom ook in onze band. Dan heeft ze al aangegeven weer terug te komen. Het mooie is, dat ze dan een oude ziel is met zoveel kennis en wijsheid. Dat we alleen nog maar samen hoeven te genieten van het leven. En dat wil ik je zo graag meegeven als inzicht: dit leven is 1 uit duizenden. Het is slechts een periode van dit leven. Zo weinig is het maar. Voor jouw dieren is het misschien langer. Maar het gaat erom hoe jij ermee om gaat. Ze zijn er niet voor niets en ook zij maken het niet voor niets mee. Jade was bijvoorbeeld altijd bang om mij kwijt te raken als reïncarnatie van Marie. En Moon kon nooit echt een verbinding aan gaan. Nu heerst er een rust en balans in huis welke ik nog nooit gekend heb. Dat is niet het enigste maar om het even te laten zien wat voor een kracht je eruit kan halen.

Wil jij ook krachtiger met jouw dieren uit een trauma komen? Neem gerust eens contact met mij op.

Dankjewel

Het was een lange tekst. Er zijn nog zoveel dingen die ik hierover nog niet heb gezegd. Maar het is een belangrijk verhaal geweest in ons leven. En het is een verhaal die heel veel dieren en mensen meemaken. Ik hoop daarom ook uit de grond van mijn hart, dat je je niet het slachtoffer voelt. Dat jij en jouw dieren niet de narcistisch slachtoffer syndroom hebben. Maar dat dat wandelende narcistische trauma een zwarte engel is. Die jullie misschien heel hard heeft aangepakt. Maar wel een ontzettend lelijk verpakte ruwe diamant heeft gegeven. Die je ook nog eens samen dient te slijpen tot een leven waarin jullie écht leven. Waarin jullie vrijheid kennen en onvoorwaardelijke liefde. Een leven die de meeste mensen niet en ook nooit zullen kennen.

Verborgen narcisme

Mijn verhaal gaat om een verborgen narcist er was soms wel iets te merken maar na een trauma kwam het heel erg opspelen. De meeste mensen zijn bij hem blijven hangen. Zelfs mensen die mij vertelden dat ik het uit moest maken, dat ik meer waard ben en ze mij wel een ander leven konden bieden: Zij zijn hem gaan geloven. Een openlijke narcist doet dit vanuit dreigen en chantage. Een verborgen narcist doet dit door op hun gevoelens in te spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *