Deze lijst waarin we 12 symptomen van hooggevoelige dieren behandelen is slechts een voorbeeld. Er zijn nog veel meer voorbeelden van gevoeligheden bij dieren. Zoals je in de blog ’10 kenmerken van hooggevoelige dieren’ kan lezen: Zijn de symptomen aardig gelijkend met die van hooggevoelige mensen. Om de 12 symptomen kort op te sommen, heb ik hieronder een lijstje voor je gemaakt.
Hooggevoelige dieren zijn:
- Snel vermoeid doordat ze zoveel meer prikkels binnen krijgen.
- Vaak lange slapers omdat ze meer slaap nodig hebben.
- Kieskeurig; ze lijken een sterke voorkeur en afkeur te hebben naar bepaalde mensen, dieren en plaatsen.
- Hyperactief of juist passief bij drukte. Er wordt wel eens gezegd dat het net lijkt of ze AHDH hebben of autisme.
- Makkelijk te ontspannen in de natuur, maar in huis kan het binnen 1 flits weer omslaan.
- Snel afgeleid door veel soorten prikkels.
- Geneigd veel hechtere en diepere banden aan te gaan i.v.m. empathisch vermogen.
- Spiritueel ontwikkeld en leren daardoor over het algemeen sneller wat er bedoelt word.
- Paranormaal begaafd, ze ‘zien ze vliegen’ hoor ik wel eens in mijn praktijk.
- Gevoelig voor fel zonlicht of harde geluiden en schrikken daarom bijvoorbeeld snel.
- Gevoelig voor voeding, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, etc. En hebben daarom vaak allergieën. Vooral huid allergiën komen veel voor.
- Snel koud of juist snel warm. Meer nog dan andere soortgenoten. Ze blinken hierin uit.
Voorbeelden vanuit de praktijk:
- Ik heb eens een hond behandelt die voor een jachthond zeer snel vermoeid was. Speuren vond ie heerlijk! De wandelingen waren fantastisch, maar de mensen snapte niet waarom hij nou telkens zo snel moe was. We kwamen a.d.h.v. een dierentolk consult erachter dat hij ook doorkreeg wat zijn vrouwtje dacht. Tevens wat zijn baasje allemaal mee nam van het werk. De andere hond, zelfde ras, zelfde leeftijd had daar allemaal geen last van. Door hem wat vaker en beter te laten aarden met behulp van edelstenen werd dit beter! Hij kon veel langer genieten van de leuke dingen.
- Een jonge kat die nog langer sliep dan de oudere huisgenoten kwam op afstand in mijn praktijk. Oké dat kittens veel slapen, dat snappen we. Maar een kat van 8 a 9 maand moet toch lekker spelen en druk zijn met ontdekken? Ja dat dacht ik ook. Totdat we zagen hoe vol de chakra’s zaten vanuit het nest nog. Dit katje kon niet meer bij leren omdat ze zo vol zat met het verleden. Na een healing en nog een Bach bloesem remedie ging dit steeds beter. Ze was als eerste op en ging als laatste slapen. Zelfs maakte ze de andere katten wakker om te spelen.
Voorbeeld uit mijn eigen ervaring bij symptomen van hooggevoelige dieren:
- Dat dieren snel door hebben of iemand iets goeds of kwaad in de zin heeft, kennen we wel. Maar hooggevoelige dieren trekken dit toch wel naar het volgende niveau. Dit stukje gaat over Ruby mijn eerste hondje. Zij kon over de lengte van een hele flat aanvoelen dat er iets niet goed was. We kwamen net het hoekje om, en er stond aan de andere kant van het flat een busje. Daar zat iemand in. Ik heb geluisterd en ben er niet naar toe gegaan. We liepen een lekker stukje om. Even later kregen we te horen dat er fietsen waren gestolen in zo’n busje.
Uitleg van de hooggevoeligheid symptomen:
- Hyperactiviteit wordt vaak verward met opgetogenheid. Passiviteit wordt vaak verward met eigenzinnigheid. Bij hooggevoelige dieren is het zo dat dit een symptoom is wanneer de drukte hen teveel wordt. Dus als ze overprikkeld raken en niet meer om kunnen gaan met de drukte. Dan worden ze hyperactief zoals kinderen dat ook kunnen worden. Of juist passief net als veel introverte mensen. Het is dus niet zo dat dit een karaktertrek is.
- Ik noem het een symptoom dat hooggevoelige dieren vooral in de natuur kunnen ontspannen. Juist omdat ze dat thuis vaak niet kunnen. Elk dier kan in de natuur ontspannen. Lekker ontspannen thuis komen. Maar eenmaal in huis kan die ontspannen sfeer binnen 1 seconde 180 graden gedraaid zijn. Vaak heeft dit te maken met het niet kunnen aarden in huis. En teveel prikkels die wij mensen bijvoorbeeld meenemen van ons werk.
- Puppy’s, veulens, kittens, alles wat lief en schattig is wordt snel afgeleid. Maar hooggevoelige dieren kunnen zo goed focussen, dat het bijna gek is. Vooral als ze dan uit het niks heel snel afgeleid raken. Een diepgaande focus vergt energie. Als er dan teveel prikkels zijn geweest, ontstaat er weer een overprikkeling. Zoals je bij het katje van punt 2 hebt kunnen lezen: Kunnen hooggevoelige dieren nadat ze ‘vol’ zijn niet meer bij leren. Dat is dus wat er gebeurt.
Symptomen van hooggevoeligheid hebben een oorzaak
Om deze blog niet te lang te maken houd ik hier op. Ik denk dat je met de voorbeelden en extra uitleg van bepaalde symptomen aardig vooruit kan. Wat je waarschijnlijk ook is opgevallen: Symptomen van hooggevoeligheid kunnen worden ondersteund/geholpen. Dat heeft te maken met het feit dat symptomen een oorzaak hebben. In dit geval is de oorzaak hooggevoeligheid. En dan moet je het vaak toch ergens anders zoeken als in opvoeding en/of medicatie. Juist bij hooggevoeligheidssymptomen van dieren is spiritualiteit, natuurgeneeskunde en het mentale aspect enorm belangrijk. Ook bij vele hooggevoelige mensen lijken die aspecten het beste te werken. Als het nodig is kan het prima in harmonieuze combinatie met reguliere praktijken.