alternatieve geneeswijzen voor honden

De hooggevoelige hond

In dit artikel gaan we het hebben over de hooggevoelige hond. Ook wel de hoogsensitieve hond genoemd. Want hooggevoeligheid is per diersoort anders. Uiteraard is het ook per dier weer verschillend. We gaan het over de voornaamste kenmerken hebben over hooggevoeligheid bij honden. En hoe jij hooggevoeligheid bij jou hond kunt herkennen.

Het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit worden nog wel eens door elkaar gehaald. Maar eigenlijk is het hetzelfde. In ieder geval in mijn ogen. Of je nu meer sensitief bent op lichamelijk vlak dan anderen. Of gevoeliger dan anderen op geestelijk vlak: voor mij blijft het een hooggevoeligheid. Sensitief klinkt misschien wat mooier, maar voor mij is het gewoon hetzelfde.

De hoogsensitieve hond

Is een hoogsensitieve hond anders dan andere honden? Dat ligt heel erg aan jouw perspectief. Hooggevoelige honden hebben nog steeds hun vachtje (behalve de Mexicaanse naakthond e.d.) Plus ze hebben nog steeds 4 poten, uitzonderingen daargelaten. En natuurlijk een neus, ogen, oren (ongeacht of ze deze nu gebruiken of niet), etc. Het enigste wat ‘anders’ is als je het zo wilt noemen. Zijn de kenmerken van hooggevoeligheid.

Hooggevoeligheid bij honden

Hooggevoeligheid kan op meerdere vlakken voorkomen. Zo kan een hond lichamelijk hooggevoelig zijn. Bijvoorbeeld voor wasverzachter, anti vlooien middelen, shampoo, medicatie, enzovoorts. Lichamelijk kan hooggevoeligheid zich ook kenmerken in de ‘sensorische hooggevoeligheid’. Gevoelig voor licht, geluid, geur, kleur, aanraking, koude en warmte. Maar een hond kan ook mentaal gevoelig zijn. Bijvoorbeeld voor bepaalde gedragingen en houdingen van mensen of andere honden.

De prikkelgevoelige hond

Een hooggevoelige hond krijgt veel meer prikkels binnen als een niet hooggevoelige hond. Wie die heeft geen last bij een wandeling van de parfum van een voorbijganger. Natuurlijk ruikt ie het wel, maar het heeft niet zo’n heftig effect. Ook de houding van de man en hond aan de overkant van de straat zijn niet zo interessant. De temperatuur buiten is gewoon prima te doen en de wandeling is heerlijk. Maar voor de hond die hooggevoelig is, is het geluid van de riem misschien al een prikkel. Net als het humeur van zijn of haar ‘baasje’ (ik noem ons liever de begeleiders). En dan nog al die mensen en andere dieren op straat. Na de wandeling kan een hooggevoelige hond overprikkeld zijn.

De overprikkelde hond

Wanneer een hond overprikkeld is, dan kan hij of zij net als mensen hyperactief worden. Denk maar eens aan kinderen die heel wild worden bij het voorbereiden van een verjaardag. Terwijl je op dat moment het juist helemaal niet kan hebben. Maar dat komt omdat er zoveel prikkels zijn van die voorbereidingen en verwachtingen. Ook kan het zijn dat een overprikkelde hond alleen nog maar wilt slapen. Alsof er ineens een sombere wolk langs komt en de hond niemand meer wilt zien en horen. Het gedrag lijkt binnen no time te veranderen. Soms denken mensen dat die hond wispelturig is.

Hooggevoeligheid en het energetisch lichaam

Niet alleen het lichaam, de sensoren, het brein en gevoelsleven kunnen gevoelig zijn. In mijn beleving is ieder wezen vooral ziel. Deze ziel is verbonden met het leven en het lichaam middels een energetisch lichaam. En dit energetisch lichaam voelt de ‘sfeer’ in huis. Maar dit energetisch lichaam kan ook het humeur van een mens voelen. Ook al staat het gezicht op zonneschijn, een hooggevoelige hond prikt hier dwars doorheen. Daarom vinden sommige hooggevoelige honden plaatsen niet fijn. Omdat de energie daar niet goed is. Of vind een hond een bepaald mens niet prettig omdat deze nooit een goed humeur heeft. Slechte vibes en uitstralingen geven hetzelfde signaal af als een slechte lichaamshouding. De brein wilt hiervan weg om het dier te beschermen.

Spiritualiteit bij de hooggevoelige hond

Het kan daarom dus heel goed zijn dat een hond een ware meester is in positiviteit. Bijvoorbeeld omdat negatieve mensen en plaatsen geweerd worden. En het lijkt heel vaak een spiegel van ons eigen gevoel. Dat is het eigenlijk ook maar bij hooggevoelige honden zit er vaak toch wat meer achter.

De band tussen hooggevoelige honden en hun mensen

Vaak komen hooggevoelige honden bij hooggevoelige mensen terecht. Of in ieder geval mensen die ervoor open staan. En soms ook mensen die voor hun eigen spiritualiteit dienen open te staan. Want deze dieren hebben een reden voor hun bestaan. Dat is niet alleen het leven hier op aarde leren kennen. Maar ook hun mensen helpen te groeien. Want zoals Cesar Millan zegt: better humans, better planet. Niet alleen de hooggevoelige mens helpt dus naar een beter bestaansrecht. Onze hooggevoelige maatjes doen net zo goed mee!

Het overlijden van de hooggevoelige hond

Wanneer je een hooggevoelige hond hebt: Is de band met hem of haar hechter als met andere honden die je hebt gehad. Dat klinkt en voelt misschien heel oneerlijk maar daar hoef je je echt niet schuldig om te voelen. Deze dieren kunnen gewoon nog meer levels van gevoel behalen in hun lichaam op deze aarde. En dat is niet voor elk levend wezen weggelegd. Gevoelens kunnen heel intens zijn en zeer doen. Zelfs liefde kan pijnlijk zijn zonder afscheid. Daarom wil ik je met heel mijn hart laten weten: Dat een overleden dier, alleen zijn of haar jasje heeft uitgedaan. De band die jullie hebben zal altijd blijven bestaan. En als je ervoor openstaat, dan zal jouw dier zich laten voelen, horen en/of zien. Overlijden is slechts een overgangsfase, een transformatie. Daarom is het ook heel normaal als je daar tijd voor nodig hebt om weer door te kunnen gaan.

Kenmerken van hooggevoeligheid bij honden

De hooggevoelige hond is eigenlijk hetzelfde als andere honden. Maar hij of zij ontvangt veel meer prikkels. De hersenen moeten dus meer werken om deze te verwerken. En dat kan resulteren in ‘ander’ gedrag omdat wij het zelf vaak nog niet zien. Wanneer je het doorkrijgt wat allemaal al overprikkelend kan zijn. Dan snap je wanneer een hooggevoelige hond eventjes tijd voor zichzelf nodig heeft. Of even alles eruit moet rennen. Ja net als een andere hond hoor ik sommigen al denken. Maar het is niet zo vaak en het is ook niet zo hard nodig bij niet hooggevoelige honden.

Is jouw hond hooggevoelig en kan hij of zij wel wat hulp gebruiken?

En kom erachter of ik jou en jouw dier kan helpen. (Uiteraard is een intake vrijblijvend!)

Ik kan helpen bij bijvoorbeeld:

-Chronische klachten zoals auto-immuunziekten.

-Acute klachten zoals nier- en schildklierinsufficiëntie.

-Gevoeligheid voor wasmiddelen en medicatie.

-Wispelturig of ander ‘afwijkend’ gedrag.

-Angsten, onzekerheden voor niets zichtbaars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *